Dieta trzustkowa
Trzustka w naszym organizmie odgrywa ważną rolę. Dlatego powinniśmy o nią dbać.
Z trzustką związane są choroby takie jak:
– kamica przewodów trzustkowych,
– ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
– torbiel trzustki
– rak trzustki i hormonalnie czynne nowotwory części wewnątrzwydzielniczej
Właśnie przy takich chorobach stosuje się miedzy innymi dietę trzustkową.
Dieta składa się z 4 faz. Każda z nich jest ważna. Kolejność faz też jest ważna, aby przejść z jednej na drugą nie omijając żadnej.
Dieta trzustkowa – zasady:
- Całkowicie odstawić alkohol
- Powinniśmy jeść więcej razy na dobę a zmniejszone posiłki (5-7 posiłków)
- Dokładnie zużycie pokarmu, aby było szybciej strawione
- Jeść w atmosferze spokojnej bez pośpiechu
- Jedzenie zawsze powinno być świeże i codziennie coś innego jeść
Dieta trzustkowa – cztery fazy:
I faza diety trzustkowej polega na nie jedzeniu niczego przez 24 godziny. Potem można pić gorzką herbatę, spożywać suchary, kleik ryżowy czy płatki owsiane.
II faza diety trzustkowej polega na jedzeniu produktów zawierające białko, ale zarazem nie wielką ilość tłuszczu. Produktami takimi są między innymi chudy ser czy chuda ryba.
III faza diety trzustkowej polega na zaczęciu do tego wcześniej wymienionego jedzenia jeść chleb pszenny, ziemniaki i warzywa ale tylko gotowane. Smarować można chleb masłem lub margaryna. Aby urozmaicić trochę jedzenie można zacząć spożywać także niskotłuszczowe wędliny, mięsa i sery.
IV faza diety trzustkowej polega na spożywaniu takich produktów aby było niskotłuszczowe, łatwo strawne i niskoresztkowe. Dieta w tej fazie jest uzależniona od rodzaju choroby związanej z trzustką.
Przyrządzać potrawy najlepiej jest poprzez:
– Pieczenie w folii
– Gotowanie
– Gotowanie na folii lub na parze
– Duszenie potraw
Dieta trzustkowa – dozwolone produkty:
Produkty mączne i pieczywo to: pieczywo pszenne czerstwe, bułki, pieczywo pół cukiernicze, sucharki, grzanki, tosty, herbatniki, kasza : manna, krakowska, perłowa, grysik, płatki owsiane , ryż, kukurydziana.
Mleko i produkty mleczne to: mleko chude do 2% tł., świeże i zsiadłe, maślanka, kefir, chude sery twarogowe.
Jaja: białka jaja, omlet z piany, jajo do zagęszczania sosów, żółtko w ograniczonych ilościach.
Mięso, drób: chude gatunki: cielęcina, wołowina, konina, schab, chuda wieprzowina, kurczak, kura, indyk, gołąb, królik, zając, sarna.
Tłuszcze: masło .margaryny wysokogatunkowe -Tina, Bona, Karna, Rama, oleje roślinne – sojowy, słonecznikowy, oliwa, słodka śmietanka.
Wędliny: chude gatunki, szynka .polędwica, wędliny drobiowe, kiełbasa szynkowa.
Ryby: chude gotowane ryby – dorsz, szczupak, sandacz, lin, leszcz, karaś , okoń, płastuga , ryby w galarecie.
Desery: Kisiele, kompoty, biszkopty, drożdżówka, galaretki, miód, dżemy.
Napoje: słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, wody mineralne niegazowane, słaba kawa.
Warzywa: ziemniaki, marchew , buraczki bez octu , delikatne liście sałaty , seler, pomidor bez skórki, koper , pietruszka.
Owoce: w postaci musów, kompotów, przecierów , pomarańcze , banany , mandarynki, brzoskwinie, pieczone jabłka, morele, cytryna.
Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, cukier, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, wanilia.
Dieta trzustkowa – zabronione produkty:
Produkty mączne i pieczywo: świeży chleb, chleb razowy, graham, ciastka, pączki, faworki, naleśniki, placki smażone, kasza gryczana (ewentualnie przecierana).
Mleko i produkty mleczne: mleko tłuste, sery żółte i topione , śmietana, mleko skondensowane.
Jaja: na twardo , jaja sadzone, jajecznica na słoninie, jaja w majonezie , kotlety z jakiem.
Mięso, drób: tłuste gatunki wołowiny, wieprzowiny, mocno peklowane mięsa, kaczka, gęś, tatar, podroby.
Tłuszcze: tłuszcze zwierzęce – słonina, smalec, boczek , łój , skwarki, olej rzepakowy, margaryny twarde.
Wędliny: tłuste gatunki wędlin, mocno wędzone, mielonki, konserwy, kiełbasa biała, baleron tłusty, salceson, kaszanka, pasztety, suszone wędliny.
Ryby: tłuste gatunki – karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, tuńczyk , sardynki, konserwy rybne, ryby wędzone.
Desery: Torty, ciastka cukiernicze, pączki, faworki, sernik, czekolada, chałwa, lody, karmel, bita śmietana, owoce kandyzowane, makowce, piernik, karpatka, keksy, ciasta z kremem, ciasta z alkoholem.
Napoje: Alkohol, kakao, czekolada, napoje i wody mineralne gazowane, mocna kawa i herbata
Warzywa: ogórki, rzodkiewka, grzyby , kapusta, cebula , brukselka, brukiew, groch , bób, fasola, kukurydza, por, papryka, szczaw, czosnek.
Owoce: wszystkie owoce niedojrzałe , suszone, agrest, gruszki, orzechy, migdały , figi, maliny , jeżyny, borówki, śliwki, winogrona, truskawki, poziomki.
Przyprawy: Ostre przyprawy – ocet, pieprz prawdziwy, curry, musztarda, imbir, gałka muszkatołowa, papryka.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie: czerstwa bułka z masłem i polędwicą, kawa zbożowa z mlekiem.
II śniadanie ; bułka z twarożkiem, pomidorem bez skórki, herbata z cytryną.
Obiad: zupa ziemniaczana, potrawka z kurczaka, sos koperkowy, ryż, marchewka gotowana, kompot z jabłek.
Podwieczorek: jogurt owocowy, herbatniki.
Kolacja: ryba w galarecie, pieczywo pszenne, masło, napar z mięty.