Co powinieneś wiedzieć o witaminie B12?
Witamina B12, inaczej zwana kobalaminą lub czerwoną witaminą, odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na naszą psychikę – podnosi odporność na stres i koi nasze nerwy. Jakie posiada jeszcze właściwości, gdzie występuje, czym grozi jej niedobór i jak powinniśmy ją dawkować? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Czym jest witamina B12 i jaka jest jej rola?
Witamina B12 to stabilny, organiczny związek rozpuszczalny w wodzie. Produkowana jest poprzez bakterie, które występują w przewodzie pokarmowym ssaków. U ludzi wytwarza się w jelicie grubym. Jest obecna przy tworzeniu erytrocytów (czyli krwinek czerwonych), osłonki mielinowej nerwów i neurotransmiterów. Bierze również udział w syntezie kwasów nukleinowych, uczestniczy w procesie przetwarzania białek, węglowodanów i tłuszczów na energię.
Odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu procesów psychicznych. Wpływa na pamięć, zdolność koncentracji i uczenia się. Dodatkowo poprawia nam nastrój, przeciwdziałając uczuciu osłabienia i zmęczenia. Witamina B12 zapobiega niedokrwistości oraz zapewnia prawidłowy skurcz mięśni. Jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost i strukturę kości. Ponadto pobudza apetyt, ułatwia przemianę żelaza i zmniejsza poziom lipidów we krwi.
Źródła witaminy B12
Kobalamina występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, ryby, jaja, mleko, sery, wędliny. Nerki i wątroba zawierają najwięcej witaminy B12. Jeśli chodzi o ryby, najwyższy poziom czerwonej witaminy znajduje się w szczupaku, trochę mniej w śledziach, pstrągach czy makrelach. Istotnym jej źródłem są również drożdże spożywcze. Nie występuje natomiast w żadnych produktach roślinnych.
Niedobór witaminy B12
Niedobór tej witaminy może być uzależniony m.in. od zwiększonego wydalania jej z moczem, stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, zaburzeń flory bakteryjnej jelit, chorób pasożytniczych, diety ubogiej w produkty ją zawierające. Z tego względu, grupą szczególnie narażoną na jej niski poziom są weganie, których dieta nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Główne objawy niedoboru to: objawy neurologiczne – drgawki i drżenia, zaburzenia pamięci, koncentracji uwagi i zanik nerwów wzrokowych, objawy hematologiczne -zaburzenie tworzenia czerwonych krwinek, czego następstwem jest rozwój anemii megaloblastycznej lub złośliwej, objawy psychiatryczne – zespoły lękowe, urojeniowe, depresyjne, apatia, ospałość, zaburzenia snu, zbyt częste zamiany nastroju, objawy układu pokarmowego – zaburzenia czucia smaku, stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka.
Dawkowanie witaminy B12
Zaleca się dawkowanie w następujących ilościach: 2 mikrogramy- zdrowi dorośli, 2,2 mikrogramy – kobiety w ciąży, 2,6 mikrograma – matki karmiące. Zwiększone zapotrzebowanie występuje przy stosowaniu niektórych leków, w chorobach jelit, nieprawidłowościach flory jelitowej, nadprodukcji kwasu solnego, w zanikowym nieżycie błony śluzowej żołądka.
Jak widać, czerwona witamina jest jedną z tych, które odgrywają istotną rolę w naszym funkcjonowaniu, jak i jego jakości. Być może nie zdajemy sobie sprawy, że zwykłe zmęczenie i rozdrażnienie spowodowane jest zbyt niskim poziomem tego związku w organizmie. Pamiętajmy, by w naszej diecie znalazły się produkty zaspokajające jej codziennie zapotrzebowanie.