Składniki pokarmowe
Spożywane produkty składają się z różnych składników pokarmowych. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wymagane są wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach. W organizmie naszym stale odbywa się wymiana energii w formie krążenia składników odżywczych.
Odbywa się to między tkanką tłuszczową, krwią, jelitami i innymi komórkami naszego ustroju. Przyjrzyjmy się jakie podstawowe funkcje spełniają główne składniki pokarmowe.
Składniki pokarmowe jako źródło energii
Zamiana pokarmu w źródło energii jest jednym z najważniejszych. Dlaczego?
Zapewnia organizmowi energię, która jest niezbędna do utrzymania przemiany materii, a tym samym utrzymania życia. Ilość energii powstałej wskutek przetworzenia określamy w kilokaloriach. Źródłem energii są głównie tłuszcze i węglowodany, pochodzące ze strawionych i wchłoniętych produktów spożywczych.
Składniki pokarmowe jako budulec
Pewna część komórek w naszym ustroju ulega zniszczeniu. Na ich miejsce powstają nowe komórki. Organizm w celu odbudowy komórek wykorzystuje właśnie składniki pokarmowe, które są budulcem. Zaliczamy do nich białka, aminokwasy białek, wapń, fosfor, jak również pewne odmiany wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najpopularniejszym składnikiem budulcowym jest białko.
Składniki pokarmowe jako materiał energetyczny
Kolejnym sposobem wykorzystywania składników pokarmowych jest ich zamiana na materiał zapasowy. Materiał zapasowy w postaci tłuszczu jest gromadzony w tkance tłuszczowej. Zgromadzony w naszym organizmie tłuszcz jest energetycznym materiałem zapasowym. Jest on potrzebny w sytuacjach głodu, przerwy między posiłkami, kiedy to brakuje nam składników pokarmowych pochodzenia jelitowego. Wtedy tkanka tłuszczowa uwalnia do krwi kwasy tłuszczowe i kwasy.
Składniki pokarmowe są substancjami, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz zdrowia. Po spożyciu i strawieniu pokarmów, składniki pokarmowe zostają wchłonięte i zmetabolizowane w naszym organizmie.